Bylinky a čaje

Among the other on the net enhancing providers our business is a good choice for you if you need to come with an totally great essay or proofreading paper . We will provide you the most suitable essay proofreader to your purchase based on your theme and needs.

Zelený čaj

Číňania, u ktorých má pitie zeleného čaju tradíciu niekoľko tisíc rokov, ho od pradávna považovali za liečivý nápoj. Zloženie zeleného čaju zabraňuje rastu a množeniu rakovinových buniek, má pozitívne účinky pri reume, vysokom cholesterole, srdcovocievnych chorobách, infekciách, posilňuje imunitný systém. Je bohatý na antioxidanty. Tie nielen zabraňujú rastu rakovinových buniek, ale dokážu ich aj ničiť bez vedľajších účinkov. Vysoké percento prítomného selénu v čaji vytvára v tele prirodzenú obranu proti rakovine. Čaj má priaznivé účinky v boji proti infarktu, mŕtvici, cukrovke, pôsobí proti krvným zrazeninám, zabraňuje trombózam.

Zelený čaj pomáha v boji so zubným kazom, pomáha ničiť baktérie v ústnej dutine, zabíja pôvodcov zubného kazu. Výborné účinky zeleného čaju objavil aj kozmetický priemysel. Výťažky zo zeleného čaju pridávajú do krémov i deodorantov a mnohých ďalších prípravkov.

Nové výskumy dokázali, že zelený čaj môže byť výborným pomocníkom pre ľudí, ktorí držia diétu. Bolo dokázané, že čajové polyfenoly zvyšujú počet bielych krviniek, ktoré sú vojakmi v boji proti infekciám. Zelený čaj upravuje hyperfunkciu štítnej žľazy, bráni vzniku leukémie po vplyve radiácie. Obsahuje vitamíny skupiny B, hlavne B1 a B2, ďalej A, C a P. Obsahom vitamínu P nemá medzi rastlinami obdobu. Vitamín P v spojení s vitamínom C prispieva k hromadeniu kyseliny askorbovej, čím sa posilňuje odolnosť organizmu voči infekčným chorobám. Čajové katechíny normalizujú činnosť ochrannej črevnej mikroflóry a obmedzujú vývin hnisavého procesu v tráviacom trakte. Čajové triesloviny pozitívne ovplyvňujú tráviaci trakt, pretože sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.

Pôsobí proti mnohým typom baktérií, vrátane tých, ktoré spôsobujú záškrt a choleru, úspešne bojujú aj s akútnou gastroenteritídou, zápalu žalúdka a čriev, enteritídou, zápalu tenkého čreva. Pri laboratórnych testoch sa zistilo, že stafylokoky, baktérie cholery, salmonelózy i streptokoky sa ďalej nevyvíjajú. Pohár zeleného čaju po jedle v reštaurácii ochraňuje tráviaci systém pred rozmnožením škodlivých baktérií.

Pitie čaju hrá významnú úlohu v prevencii mnohých prenosných chorôb. Výskumy dokázali veľmi malý výskyt artériosklerózy v Číne a s tým spojenú nízku hladinu cholesterolu v krvi.
Silný čaj je vhodný pri prvej pomoci, ak ide o otravy zasahujúce centrálnu nervovú sústavu, pri oslabenej srdečnej činnosti a sťaženom dýchaní. Čajové obklady miernia bolesti a horúčky pri slnečnom úpale, často sa používajú pri zápale očných viečok. Pri krvácaní na očnom pozadí a pri rôznych kapilárnych problémoch sa predpisuje preparát vitamínu P, ktorý sa získava z čaju. Čaj upokojuje cievny systém, mierni kŕče, rozširuje cievy a podporuje krvný obeh, výborný termoregulátor. Počas storočí jeho používania ako najrozšírenejšieho nápoja bolo bezpečne vyskúšané, že v zime čaj zahreje, v lete osviežuje a dokáže znížiť teplotu celého ľudského tela o jeden až dva stupne a zároveň podporuje dýchanie. Pri pití čaju nasávajú pľúca viacej vzduchu a viacej oxidu uhličitého vydychujú, intenzívnejšie pracujú. Čaj podporuje srdečnú činnosť a rozširuje mozgové cievy, zmierňuje bolesti hlavy a únavu. Vypitie väčšieho množstva silného čaju môže prispieť k nespavosti. Tieto účinky čaju ovplyvňuje obsah kofeínu, ktorý je označovaný aj ako teín.

Na trhu je veľa kvalitných sypaných čajov s rozdielnou chuťou a silou. Je potrebné vyskúšať, ktorý je ten najvhodnejší. Kvalitné zelené čaje je možné aj viackrát lúhovať.

Príprava: na jednu šálku sa lyžička čaju zaleje prevarenou vodou, ktorú sme nechali cca 5 minút vychladiť na 80 stupňov a necháme 2-3 minúty vylúhovať. Ak nechceme čakať, tak prevarenú vodu doplníme studenou cca 20% , a potom s ňou zalejeme zelený čaj.

dscf7772-pn

Biely čaj

Biele čajové nápoje Whitetea označované ako „FloweryPekoe“ – čajovníkove kvety sú pripravované zo sušených vrcholových, ešte dostatočne nerozvinutých čajových lístkov, husto pokrytých chĺpkami, ktoré si udržujú svoju charakteristickú striebornú farbu. Tieto lístočky sa sušia okamžite po zbere vystavením priamym slnečným lúčom, respektíve sa sušia na ohni. Nie sú zvinuté a neprechádzajú žiadnym mechanickým spracovaní. Biele čajovníkove listy sa používajú k vylepšeniu čiernych druhov. Pridávajú sa v množstve okolo 3 až 4 % a patrí medzi delikatesy v konzumácii z nich pripravených čajových nápojov. Pripravené nápoje z takýchto listov sa najviac podobajú čerstvým prírodným čajovým nápojom. Lístočky majú zachované všetky vlastnosti a obsah chemických látok. Biely čaj je vhodný na celodenné pitie, obsahuje len málo kofeínu, je výborný nápoj pre deti. Označovaný je aj ako nápoj dlhovekosti, spomaľuje starnutie buniek, regeneruje organizmus.

Čaj je bohatý na antioxidanty, ktoré prispievajú k prevencii rakoviny, na flavonoidy, ktoré spomaľujú rast rakovinotvorných buniek. Má antibakteriálne účinky, znižuje výskyt paradentózy, zubného kameňa. Posilňuje imunitný systém, krvný tlak, zuby, ďasná, kosti. Pomáha pri srdcovo-cievnych ochoreniach, podráždenosti, nervozite, strese, organizmus zbavuje toxínov nahromadených v tkanivách. Dobre pôsobí na celkový metabolizmus, napomáha redukcii tukových buniek.

Príprava: na jednu šálku sa lyžička čaju zaleje prevretou vodou, ktorú sme nechali cca 5 minút vychladiť na 80 stupňov a necháme 3 – 5 minút vylúhovať. Kvalitné biele čaje je možné aj viackrát lúhovať.

 

Oolong čaj

Polofermentované, resp. stredne fermentované čajové listy. Čaj sa vyrába podobným spôsobom ako zelený, len s tým rozdielom, že sa podporuje nedokonalá, čiastočná fermentácia a hlavný proces sušenia sa uskutočňuje v tieni. Čajové listy sa ihneď po zbere nechajú prudko zvädnúť na priamom slnku. Potom nasleduje ručné zvinovanie listov a krátky fermentačný proces, ktorý je zastavený následným tepelným ošetrením. Listy sú nakoniec dosušené v špeciálnych bambusových košoch. Bohatý obsah silíc dávajú týmto čajom povzbudzujúce účinky. Výluh vyniká intenzívnou vôňou, osviežujúcou chuťou a má typickú žltozelenú farbu. Pri najkvalitnejších druhoch nazelenalá farba prechádza do medeného odtieňa. Oolong obsahuje veľa antioxidantov, vitamínov B, C a E, kyselinu pantotenovú, kyselinu fosforečnú, methylsalicylát, polyfenoly, saponin, selén a zinok. Polyfenol, ktorý sa nachádza v čaji oolong, pomáha ľuďom v boji proti ukladaniu tukov a pri znižovaní nadváhy, spaľuje tuk lepšie ako zelený čaj. Posilňuje činnosť srdca, obehový, tráviaci a imunitný systém. Zrýchľuje metabolizmus, znižuje vysoký krvný tlak, predchádza vzniku zubného kazu a zlepšuje pokožku. Pomáha pri prevencii a liečbe kardiovaskulárnych chorôb, hypertenzii, artérioskleróze, diabetes, má preventívne protirakovinové účinky, spomaľuje proces starnutia organizmu.

Príprava: na jednu šálku sa lyžička čaju zaleje prevretou vodou s teplotou okolo 90-100 stupňov a lúhujeme čaj 2-3 minúty.

 

Čierny čaj

Čierny čaj obsahuje veľké množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Medzi najvýznamnejšie patrí teín, čajový kofeín, ktorý rovnomerne povzbudzuje mozgovú činnosť bez zaťaženia srdca a krvného obehu. Kofeín je v čajových listoch viazaný na triesloviny, a preto sa len pomaly uvoľňuje do krvného obehu. Triesloviny čaju dodávajú jeho typickú chuť. Vitamíny skupiny B, vo vode rozpustný vitamín B1, pôsobí ako nervový vitamín, dôležitý hlavne pri duševnej práci. Vitamín P pomáha pri hromadení vitamínu C. V čiernom čaji sú obsiahnuté ďalšie stopové prvky a minerálne látky ako fluór, draslík a iné. Éterické oleje vytvárajú špeciálnu vôňu čaju. Zatiaľ bolo objavených 23 rôznych aromatických látok. Čaj efektívne odbúrava stresové hormóny z tela, upokojuje nervy, napomáha prenosu kyslíka do telesných orgánov, stimuluje duševnú činnosť a funkcie dýchacieho ústrojenstva. Znižuje riziko upchatia tepien, posilňuje činnosť ciev, imunitný systém, zlepšuje prietok krvi. Je prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, niektorými druhmi rakoviny, cukrovke, podporuje trávenie, upokojuje črevá, reguluje hladinu cholesterolu. Pomáha v boji proti vírusom, ochoreniam čelných dutín, zápalu pľúc, hnačke. Vedci zistili, že látky, ktoré sa vyskytujú v čiernom čaji, môžu zastaviť rast rakovinových buniek v tele. Má antioxidačné vlastnosti. Antioxidanty bránia v tele tvorbe voľných radikálov, zabraňuje predčasnému starnutiu mozgových buniek. Blahodarné účinky pitia čierneho čaju sa celkom rušia, ak pridávame do čaju mlieko.

Príprava: účinky čierneho čaju sú odlišné podľa jeho prípravy. Na jednu šálku sa lyžička čaju zaleje prevarenou vodou s teplotou okolo 90-100 stupňov a lúhujeme čaj 2-3 minúty. Do nálevu sa uvoľní kofeín, čaj je chuťovo jemnejší. Dlhodobejší účinok kofeínu dosiahneme, ak čaj lúhujeme 5 minút. Do nálevu sa uvoľnia triesloviny, ktoré pozitívne ovplyvňujú činnosť ciev a tráviaci systém. (Dlhšie lúhovanie sa nedoporučuje – uvoľňujú sa ďalšie triesloviny a čaj potom horkne a tmavne.)

Rada: Ak by niekto chcel vo svojom čaji množstvo kofeínu ešte zredukovať, tak môže čajové lístky preliať trochou horúcej vody a po 30 – 60 sekundách nálev zliať. Následne opäť zaliať a piť až druhý nálev. V prvom náleve sa vylúhuje značná časť kofeínu a naviac druhý nálev je podstatne jemnejší. Platí to pre čierny, zelený aj oolong čaj.

 

Pu-erh

Čaje Pu-erh sú mimoriadne stabilné a vekom na kvalite nič nestrácajú. Naopak, čím sú staršie, tým sú kvalitnejšie, vyhľadávanejšie a drahšie. To je ich hlavná odlišnosť od ostatných čajov. Vyznačuje sa výraznou zemitou chuťou a arómou. Podľa tradičnej čínskej medicíny má charakter JANG, čo znamená, že je aktívny a telo dokáže oslobodiť od vplyvu chladu a vlhkosti. Dodáva teplo a aktivuje látkovú výmenu. Obsahuje množstvo minerálov a stopových prvkov ako zinok, železo, horčík, vápnik, selén a mangán. V čaji je vo veľkom množstve prítomný prírodný selén, dôležitý antioxidant v boji proti voľným radikálom. Pomáha veľmi účinne odbúravať nadbytočný tuk, znižuje hladinu cholesterolu v krvi ako aj rizikových triglyceridov. Práve jeho pozitívne účinky pri chudnutí preslávili tento čaj po celom svete. Odporúča sa piť pu-erh pred každým tučným jedlom a po každom tučnom jedle. Účinne prečisťuje krv, pečeň, čistí organizmus od toxínov, priaznivo pôsobí na tráviaci systém, podporuje činnosť žalúdka. Pôsobí proti arterioskleróze – kôrnateniu tepien, rozširuje cievy a znižuje krvný tlak. Urýchľuje (až dvojnásobne) odbúravanie alkoholu z krvi a znižuje nežiaduce príznaky opitosti, ako bolesť hlavy.

Japonskí vedci zistili, že má protirakovinové účinky vďaka vysokému obsahu EGCG a kyseliny galovej. Účinne bráni vzniku a rozširovaniu rakoviny v tele. Má výborný vplyv na psychiku, pôsobí proti stresu a depresiám. Obklady z čaju pu-erh pôsobia omladzujúco.
Pu-erh vďaka svojmu charakteru pomáha odstraňovať z tela prebytočné tekutiny a hlieny z pľúc a tým, že dodáva teplo žalúdku a slezine, zvyšuje látkovú výmenu.

Vzhľadom k nízkemu obsahu kofeínu (teínu) je možné Pu-erh popíjať po celý deň ako aj večer. Najlepšie výsledky možno dosiahnuť pri náhrade väčšiny tekutín požívaných počas dňa. Predovšetkým sladených nápojov a kávy.

Príprava: Na jednu šálku sa dáva 1 čajová lyžička, zaleje sa prevarenou vodou s teplotou okolo 90 stupňov a necháme lúhovať 3-5 minút.

Kvalitné druhy čaju je možné zalievať viackrát, doba lúhovania sa postupne zvyšuje. Denne sa odporúčajú min. 3 šálky, aby sa optimálne prejavili všetky jeho pozitívne účinky.

Recept na zníženie hladiny cholesterolu v krvi:
1 diel lístkov mäty piepornej, 3 diely hlohu, 2 diely čaju Pu-erh. Na jednu šálku sa 1-2 lyžičky zmesi čaju zalejú horúcou vodou. Denne vypiť 1-3 šálky. Táto zmes pomáha znížiť vysoký krvný tlak, zvýšené hladiny cholesterolu sa vrátia do normálu a pri nadváhe pomôže schudnúť.

dscf8020

Lapacho

Kambium stromu viaže v sebe mnoho kyslíka, ktorý pomáha ničiť vírusy, baktérie, huby, plesne i prvoky, vyskytujúce sa v organizme človeka a zároveň podporuje tvorbu červených krviniek, pretože obsahuje veľa železa. Krvotvorba a transport kyslíka v organizme je jednou z podmienok nášho zdravia. Lapacho zvyšuje obsah hemoglobínu v krvinkách a aj ich počet, čím zvyšuje kapacitu krvi potrebnú na prenos kyslíka. Používa sa pri liečbe cukrovky a problémoch, ktoré môžu pri diabetes vzniknúť. Brzdí príjem glukózy v črevách človeka a zároveň podporuje využitie dlhých reťazcov uhľohydrátov a tukov v organizme, čím sa podieľa aj na redukcii telesnej hmotnosti a strate pocitu hladu. Je veľmi silným antioxidantom, zabraňuje tvorbe a výskytu voľných radikálov.
Očisťuje pečeň, odvádza z tela jedy a toxické metabolity, posilňuje organizmus, výrazne podporuje tvorbu červených krviniek v kostnej dreni. Vedecké výskumy vkladajú veľké nádeje do Lapacha práve pri liečbe rakoviny. U mnohých pacientov preukázalo schopnosť utlmiť rast nádorov a zamedziť šíreniu metastáz. Normalizuje a posilňuje činnosť vnútorných orgánov, pečene, obličiek, sleziny, podporuje trávenie a látkovú výmenu.

Mierni bolesti hlavy, migrény, nervozitu, používa sa aj proti malárii. Nezanedbateľný je aj jeho vplyv na kožné problémy. Lieči rôzne zápaly, ekzémy, psoriázu, rany i hnisavé lôžka. Pôsobí protizápalovo a pomáha regenerácii ciev i liečbe kŕčových žíl. Odporúčame pravidelne si prikladať teplé obklady z čaju Lapacho na postihnuté miesta, prípadne si dopriať liečivé kúpele z čaju.
Výborné výsledky sa dosahujú aj s pravidelným vyplachovaním ústnej dutiny čajom. Znižuje sa tak škodlivý vplyv amalgámu na organizmus i nebezpečenstvo infekcie a paradentózy. Hlavným účinkom čaju Lapacho však zostáva jeho schopnosť prebudiť vlastný obranný systém k aktivite a zvýšiť tak imunitu tela, zlikvidovať rôzne nežiaduce parazity a pôvodcov infekčných ochorení a odstrániť z tela najrôznejšie nečistoty a ťažké kovy. Pozitívne ovplyvňuje zdravý spánok. Jeden z vedcov zaoberajúcich sa účinkami Lapacha sa s obdivom vyjadril, že Lapacho lieči snáď úplne všetko. Čaj je vhodný aj pre deti. Vedľajšie účinky neboli preukázané. Pri zdravotných problémoch Lapacho odporúčame piť 1l denne, 4 až 6 týždňov, potom si dať prestávku 2 týždne. Pri rakovine piť 2l denne, 3 mesiace, dať si prestávku 3 týždne a pokračovať. ( Cenovo výhodnejšie sú 1kg balenia, kupovať priamo od dodávateľa čaju, pri správnom uskladnení nestráca na kvalite – v tme, suchu a dobre uzatvorený.)

Príprava: do 1 litra vriacej vody pridáme jeden až dve lyžice Lapacha, necháme na miernom ohni povariť 5 minút. Potom necháme 15 – 20 min. lúhovať. Podávame ho precedený teplý alebo studený. Maximálna denná dávka, tá by nemala presiahnuť 2 litre. Na prípravu čaju používať hliníkové nádoby !!!

Recept: účinnosť čaju Lapacho sa zvýši zmiešaním s čajom Catuaba, ktorý je známym afrodiziakom a čajom zvyšujúcim energiu a odstraňujúcim únavu.
Nastrúhaná kôra Catuaby sa zmieša s kôrou Lapacha v pomere 1:1 a čaj sa pripravuje rovnako ako čisté Lapacho. Táto kombinácia je vhodná, pretože sa zvyšuje účinnosť oboch rastlín.

Recept: v juhoamerickej ľudovej medicíne sa Lapacho mieša s čajom Maté.

 

Maté

Posilňuje myseľ i telo k vyššej aktivite a výkonu, zlepšuje pamäť, zaháňa únavu, duševnú a psychickú vyčerpanosť, utlmuje pocit hladu. Maté obsahuje početné vitamíny a minerály ako betakarotén, vitamíny A,C,E, B-komplex, magnézium, draslík, vápnik, železo, mangán, kremík, fosfor, fosfát, síru, chlorofyl, cholín a inositol. Okrem toho obsahuje aj mateín – nenávykový alkaloid chemicky veľmi podobný kofeínu. Pomáha pri poruchách spánku, vyrovnáva cyklus spánku a bdenia do správnej hladiny. Reguluje funkciu obličiek, pôsobí proti zadržiavaniu prebytočného množstva tekutín v tele, pomáha pri zápche, detoxikácii tela, vyplavuje škodliviny z tela a aktivuje látkovú výmenu. Podľa najnovších výskumov obsahuje maté nielen vitamíny, minerálne látky, stopové prvky, ale aj mimoriadne účinné látky, ktoré posilňujú imunitný systém a účinkujú proti sennej nádche a mnohým alergiám. Pravidelné popíjanie pôsobí na ľudský organizmus efektívne s omladzujúcim efektom. Reguluje hmotnosť a po niekoľkomesačnom pití sa dostavia výsledky. Je vítaným doplnkom najrôznejších diét. Podporuje regeneráciu poškodenej črevnej sliznice, diabetikom vyrovnáva hladinu cukru v krvi. Indiáni čaj používali na zlepšenie prirodzenej farby a kvality vlasov.

Príprava: Na jednu šálku sa 1 čajová lyžička zaleje prevarenou vodou a necháme 3 – 5 minút vylúhovať.

 

Rooibos

Rooibos neobsahuje kofeín, napriek tomu má povzbudivé účinky. Môžeme ho popíjať bez väčších obmedzení počas celého dňa, horúci alebo aj ľadovo studený. Je známe, že kofeín vo väčších množstvách môže brániť vstrebávaniu železa a zhoršovať metabolizmus bielkovín. Africkí domorodci používajú čaj na uvoľnenie detských kolík, dávajú ho deťom, ktoré v noci zle spávajú. Čaj je sám o sebe mierne sladkastý a nepotrebuje už žiadne iné dochucovanie. Rooibos obsahuje mnoho druhov flavonoidov, najmä aspalatín, kvercetín, notofagín, vitexín, orientín, luteolín, ktoré pôsobia na zápaly, alergie, likvidujú voľné kyslíkové radikály. Čaj je antioxidant, má protirakovinové účinky, priaznivo pôsobí proti srdcovo-cievnym chorobám a starnutiu organizmu, posilňuje činnosť imunitného systému. Pomáha proti depresiám a stavom úzkosti, zlepšuje trávenie a je vhodný pre ľudí, ktorí celý život bojujú s nadváhou. Má močopudné účinky, vplýva na lepšie spaľovanie tukov v organizme, ovplyvňuje centrum hladu v mozgu. Vďaka vysokému obsahu fluóru chráni zuby pred zubným kazom. Pôsobí výborne na pleť, obsahuje množstvo stopových prvkov a iných telu prospešných látok. Posilňuje a regeneruje pečeň, znižuje hladinu cukru v krvi, pomáha pri zápche, zmierňuje kŕče, môže sa užívať ako podporný liek pri rôznych kožných ochoreniach.
Výborne sa hodí na doplnenie minerálnych látok po športe alebo ťažkej práci. Odporúčame denne vypiť 6 – 8 šálok. Takéto množstvo zabezpečí dostatok minerálnych látok pre zabezpečenie zdravej pokožky, zubov, kostí a dobre fungujúci metabolizmus.

Príprava: čajovú lyžičku vrchovato naplnenú čajom rooibos dáme do pripravenej šálky a zalejeme 2,5 dl horúcej vody. Pohár prikryjeme a necháme lúhovať 3 minúty. Precedíme cez sitko a podávame. Rooibos môžeme bez obáv zohrievať. Na rozdiel od čierneho čaju nestráca ani po takejto úprave svoju chuť a vôňu.

 

Ovocné čaje

Kvalitné ovocné čaje sú produkované na čistej prírodnej báze a je ich možné piť bez obmedzenia, neobsahujú kofeín. Ideálne hasia smäd a výborne osviežujú. Je možné ich pripravovať teplé aj chladené, obsahujú vitamín C, ktorý pôsobí preventívne proti prechladnutiu. Ovocné čaje sa najčastejšie skladajú zo štyroch sušených komponentov: ibišteka, šípok, pomarančovej kôry a sušeného jablka. Ibištek dodáva charakteristickú červenú farbu a príjemne kyslastú chuť. Šípky obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Sušená pomarančová kôra dodáva čajom jemnú horkastú mandľovú príchuť. Jablko neovplyvňuje farbu hotového čaju, mierne ho však osladzuje. Často sa ovocné čaje obohacujú ďalšími kúskami ovocia alebo byliniek pre zlepšenie ich chute a vône.

Príprava: na jednu šálku sa 2-3 lyžičky čaju zalejú vriacou vodou a lúhujeme 8-10 minút.

 dscf7924

Ginko Biloba

Považuje sa za liek 3. tisícročia. Listy obsahujú mimoriadne cenné látky, ktoré ovplyvňujú priestupnosť stien krvných vlásočníc, čím priaznivo ovplyvňujú krvný obeh. Rozširuje cievy a urýchľuje prietok krvi, čo sa najviac prejavuje v oblasti mozgu. Zlepšuje cirkuláciu a okysličovanie krvi, zvlášť v tenších, hlbšie ležiacich cievach a kapilárach. Pre svoje dobré liečivé vlastnosti slúži ako prevencia kôrnatenia tepien, zvlášť u starších ľudí. Udržuje duševné schopnosti starších ľudí a psychickú sviežosť. Zlepšuje pamäť a zvyšuje koncentráciu. Odstraňuje nepríjemný pocit chladu nôh a rúk spôsobený nedostatočným prekrvením končatín. Pomáha pri diabetických poškodeniach ciev a predchádza odumieraniu tkanív spôsobenému ich nedostatočnou výživou. Posilňuje imunitu. Slúži ako prevencia infarktu myokardu a mozgových príhod, pomáha odstraňovať následky po infarkte a mŕtvici. Pomáha pri cievnych bolestiach hlavy, migrénach, pri náhlej hluchote a šumení v ušiach. Pozitívne účinky sa prejavili pri liečbe Parkinsonovej a Alzhaimerovej choroby. Pomáha pri alergiách, astme, gynekologických ochoreniach, výtokoch a častom močení. Tlmí aktivitu stafylokokov, streptokokov, koliformných baktérií a plesní. Listy ginka nemajú žiadne nepriaznivé účinky a užívanie extraktov v obvyklých dávkach nie je pre organizmus škodlivé.

Príprava: na jednu šálku sa 1-2 lyžičky čaju zalejú vriacou vodou a lúhujeme 5-8 minút.

Recept na ginkovú tinktúru: Nadrobno nasekané listy ginka dáme do sklenenej nádoby a zalejeme bielym alkoholom v množstve, aby o ¼ prekrývala výšku vrstvy listov. Necháme 4-6 týždňov stáť, občas pretrasieme. Precedíme a berieme jednu lyžičku dvakrát denne pol hodiny pred jedlom.

 

Honeybush

Môžeme ho označiť ako stopercentný prírodný produkt, pretože všetky pokusy pestovať ho na plantážach skončili neúspešne. Honeybush vďačí za svoj názov omamnej medovej vôni svojich krásnych žltých kvetov. Pomáha predovšetkým pri nachladnutí a chrípke, zápaloch horných dýchacích ciest, deťom pri nechutenstve. Má veľké množstvo cenných minerálnych látok, antioxidantov a stopových prvkov. Pôsobí proti vírusom, baktériám a plesniam. Pomáha pri predchádzaní civilizačných chorôb ako sú nádorové ochorenia a kardiovaskulárne choroby, znižuje hladinu cukru a cholesterolu, zlepšuje trávenie, reguluje menštruačný cyklus, znižuje riziko ochorenia na osteoporózu, upokojuje nervovú sústavu, pri vonkajšom použití pomáha odstraňovať ekzémy a vyrážky. Má mierne močopudný účinok. Naviac neobsahuje skoro žiadny kofeín a triesloviny. Má výbornú sladkastú chuť. Ideálny je pre deti, môže sa piť po celý deň.

Príprava: na jednu šálku sa lyžička čaju zaleje vriacou vodou a necháme 5 minút vylúhovať.

 

Vilcacora

Jedným z najcennejších darov „prírodnej lekárne“ je rastlina Uncariatomentosa. Táto vzácna bylina je označovaná ako Kráľovná amazonských liečivých rastlín. Vedecké výskumy a klinické štúdie potvrdili množstvo pozitívnych a liečebných účinkov. Posilňuje imunitný systém, pomáha pri liečení rôznych infekčných ochorení, ochorení vyvolaných plesňami (napr. kandidózy), parazitmi, ale hlavne rôznymi vírusmi. Štúdie potvrdili, že výsledkom užívania Vilcacory je zánik novotvarov a zamedzovanie nekontrolovateľného rastu nádorov. Významné sú aj zistenia protizápalových účinkov Vilcacory, napr. pri zápaloch kĺbov či zápaloch čriev. Profesor mníchovskej univerzity Hildebert Wagner našiel vo Vilcacore alkaloid rynkofin. Opakované výskumy potvrdili, že rynkofin má schopnosť pôsobiť proti kumulácii krvných doštičiek a trombóz. Z toho vyplýva, že Vilcacora znižuje riziko mozgovej mŕtvice, srdcového infarktu a srdcových záchvatov. Osvedčila sa aj pri rade ďalších ochorení či chorobných stavoch, napr. cukrovke, vysokom krvnom tlaku, vrede žalúdka a dvanástnika, pri alergiách, depresii, pri chronickom únavovom syndróme, pri poruchách menštruácie. Za svoje vynikajúce účinky vďačí Vilcacora najmä alkaloidom, z ktorých 6 je pomerne zriedkavých, polyfenolom, aminoglykozidom, terpédom, atď. V renomovaných laboratóriách sa zistilo, že peruánska Vilcacora neobsahuje jedovaté látky a ak sa rešpektujú určité kontraindikácie ako nevhodnosť či riziko užívania, nemá ani negatívne vedľajšie účinky.
Prípravky z Vilcacory by nemali užívať ľudia, ktorí absolvovali alebo sú kandidátmi transplantácie orgánov, vrátane transplantácie kostnej drene, deti do 3 rokov, dojčiace matky, tehotné ženy, ďalej hemofylici a ľudia užívajúci inzulín alebo inú hormonálnu liečbu. V týchto prípadoch je nutné užívanie Vilcacory konzultovať s lekárom.

Príprava: polievkovú lyžicu Vilcacory nasypeme do 1 litra vriacej vody a varíme 5 minút, potom nápoj odstavíme z ohňa, necháme ešte 15-20 minút lúhovať a scedíme.

 

Chancapiedra

V preklade Rozbíjač kameňov je domorodými kmeňmi používaný ako veľmi efektívny liek pri eliminácii žlčníkových a obličkových kameňov. Táto bylinka má široké spektrum použitia. Používa sa pri najrôznejších problémoch ako sú koliky, hnačky, diabetes, horúčky, chrípka, žltačka, zápaloch pošvy, pri nádoroch. Výborná je tiež pri hepatitíde, infekcii močových ciest a obličiek, bolestiach kĺbov, cystách, problémoch s prostatou. Znižuje krvný tlak, uvoľňuje napätie a kŕče v tráviacom systéme.
V Indickej medicíne sa volá Pitirishi alebo Budhatri a je používaná pri astme, bronchitíde, extrémnej dehydratácii, anémii, žltačke a TBC.

Príprava: 5 gramov zmesi, 3 čajové lyžičky zaliať litrom vriacej vody, piť 3x denne jednu šálku.

 

Maca

Rastie vysoko v Andách vo výškach 3.500 – 4.500 m nad morom. Na liečebné účely sa zbiera koreňová bulva hruškovitého tvaru. Má vysokú výživovú hodnotu. Je bohatá na cukor, proteíny, škroby a esenciálne minerály, špeciálne jód a železo. Maca získala meno Peruánsky žen-šeň. Aktivuje v tele energiu, podporuje plodnosť, u mužov sexuálnu aktivitu. Maca je výborná na zlepšenie pamäti, myslenia a koncentrácie. Vhodný je pri ženských problémoch, reguluje menštruačný cyklus. Posilňuje vitalitu, celkovú odolnosť pri fyzickej aj psychickej námahe.

Príprava: 1 čajovú lyžičku prášku konzumujeme buď priamo, alebo si ju rozmiešame v jogurte alebo nápoji. Doporučená denná dávka max 3g – 1 čajová lyžička.

 

Achiote

Posilňuje tráviaci systém, funkciu obličiek, zlepšuje vylučovanie kyseliny močovej, uľahčuje vykašľavanie. Pomáha pri problémoch s prostatou, s pečeňou, žltačke, zápaloch, zápale močového mechúra, vysokom krvnom tlaku, cholesterole, obezite, žalúdočnej kyseline.

Používa sa na liečbu kožných problémov, pri kožných infekciách ako aj vaginálne antiseptikum. Vyššie dávky môžu pôsobiť veľmi močopudne. Neodporúča sa piť ho diabetikom a tehotným ženám.

Príprava: cca 5 gramov zmesi, 3 čajové lyžičky namočiť do litra studenej vody, potom povariť 10 minút, nechať postáť 5 minút a popíjať 3x denne 1 šálku po jedle.

 
dscf9472